Οσφυαλγία & Ισχιαλγία

Οσφυαλγία σημαίνει πόνος στην οσφύ, δηλαδή την περιοχή πάνω από την λεκάνη και κάτω από το θώρακα στο πίσω μέρος του κορμού. Είναι ένας γενικός όρος που συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιο πρόβλημα στην παραπάνω περιοχή (σύμπτωμα) και όχι την ακριβή αιτία του πόνου. Η τελευταία μπορεί να είναι ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων με πιο κοινές τη μυϊκή θλάση, τον ερεθισμό αποφύσεων, την αρθρίτιδα και τη δισκοκήλη μέχρι και λιγότερο συχνές όπως την σπονδυλολίσθηση, τη μετάσταση και την αγκυλωτική σπονδυλίτιδα κ.ά.

Από την άλλη, ισχιαλγία χαρακτηρίζεται ο πόνος κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, το οποίο ξεκινάει χαμηλά στην σπονδυλική στήλη και «τρέχει» ανάμεσα από μύες (ενίοτε μέσα σε μυ π.χ. απιοειδή) στο πίσω μέρος της λεκάνης και του κάτω άκρου για να διαχωριστεί κατώτερα στο πίσω μέρος του γόνατος σε δύο νεύρα που καταλήγουν σε μύες της κνήμης και του πέλματος. Συχνά, ο ερεθισμός του νεύρου στη ρίζα (κεντρικά), δηλαδή στο σημείο της μέσης, προέρχεται από δισκοκήλη, σπονδυλική στένωση κ.ά., ενώ κατά μήκος του (περιφερικά) από σύνδρομο απιοειδούς μυός, θυλακίτιδα του τροχαντήρα, διαβητική νευροπάθεια κ.ά.

Προσέγγιση

Μετά από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική αξιολόγηση ανάλογα την πάθηση, ο ειδικός επίκειται σε επιδέξιους χειρισμούς αρχικά στην οσφύ κι έπειτα στις γειτονικές περιοχές όπως λεκάνη, κοιλιακή χώρα, κάτω άκρα και θωρακική σπονδυλική στήλη*. Οι τεχνικές ποικίλουν από απλές διατάσεις μέχρι και βελονισμό. Επίσης, ο ειδικός απευθύνεται και σε άλλους πιθανούς παράγοντες (π.χ. στρες, δυσανεξία, κυκλοφορικό) με τεχνικές χαλάρωσης, με διατροφική συμβουλευτική, καθώς και με υδροθεραπεία. Σχεδόν πάντα συνιστώνται απλές θεραπευτικές ασκήσεις. Απώτερος σκοπός του ειδικού είναι να φέρει το σώμα σε μια ισορροπία για να καταπολεμηθεί η αιτία της πάθησης (αν είναι εφικτό), και συγχρόνως να εφοπλίσει τον θεραπευόμενο με τέτοια εργαλεία έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του προβλήματος.

* Σημείωση: στην οξεία οσφυαλγία αποφεύγεται η επαφή με την οσφύ κι εκτείνεται μόνο στις γύρω περιοχές, ενώ στην υποψία οστικού κατάγματος ή μετάστασης γίνεται άμεσα παραπομπή.

Φόρμα Επικοινωνίας

Kλείστε ραντεβού τώρα με 20% έκπτωση στην πρώτη γνωμάτευση!

Ονοματεπώνυμο *

E-mail *

Τηλέφωνο

Μήνυμα

* υποχρεωτικό πεδίο