Πόνος στις Αρθρώσεις

Ο πόνος σε μία ή σε πολλές αρθρώσεις είναι μία από τις κυρίαρχες αιτίες παραπόνων σε όλες τις ηλικίες. Μπορεί να προέλθει από έναν απλό τραυματισμό, φθορά, γήρας, ουρικό οξύ, έχρι και από νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος συνοδεύεται από πρήξιμο, ερυθρότητα καθώς και δυσκαμψία. Συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο έντονα το βράδυ και κατά το πρωινό ξύπνημα.

Προσέγγιση

Ο ειδικός προτού εκτιμήσει και προχωρήσει στη θεραπεία, που ποικίλει σύμφωνα με την αιτία του αρθρικού πόνου, θα διερευνήσει σε βάθος την κατάσταση του ατόμου με τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση (π.χ. κινητικότητα, πόνος, όραση, αντανακλαστικά, δύναμη κ.α.). Αφού κρίνει ότι μπορεί να βοηθήσει, σκοπός του ειδικού είναι αρχικά να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής και να αυξήσει την ποιότητα της κίνησης της(των) άρθρωσης(-εων), και αργότερα να καταπολεμήσει την πιθανή αιτία (ή αφορμή) του προβλήματος, εφόσον είναι εφικτό. Αυτό επιτυγχάνεται με επιδέξιους χειρισμούς στα πάσχοντα σημεία (αν το επιτρέπει το σώμα του ασθενή*), ασκήσεις, βελονισμό και υδροθεραπεία, ενώ συστήνονται διατροφικές συμβουλές ανάλογα την αιτία του αρθρικού πόνου.

* Σημείωση: σε οξεία φάση πόνου αποφεύγεται η επαφή με την παραπονούμενη περιοχή κι εκτείνεται μόνο στις γύρω περιοχές, ενώ στην υποψία οστικού κατάγματος ή μετάστασης γίνεται άμεσα παραπομπή.