Τενοντοπάθεια

Η τενοντοπάθεια αναφέρεται στην πάθηση του τένοντα, με πιο κοινή αιτία την κατάχρησή του. Άλλες αιτίες αφορούν τους τραυματισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι από εγγενείς (π.χ. μερικό υπερξάρθρημα ή κακή εμβιομηχανική μίας άρθρωσης) ή εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. τένις, τρέξιμο). Η τενοντοπάθεια μπορεί να χαρακτηριστεί πιο ειδικά (και πιο συχνά) ως τενοντίτιδα αν πρόκειται για οξεία βλάβη του τένοντα που συνοδεύεται με φλεγμονή, και πιο σπάνια ως τενόντωση που χαρακτηρίζει τη χρόνια βλάβη του τένοντα σε κυτταρικό επίπεδο.

Προσέγγιση

Η εκτίμηση και η αποκατάσταση γίνεται αφού ο ειδικός διερευνήσει σε βάθος τους παράγοντες που προκάλεσαν την παραπάνω πάθηση. Η αποκατάσταση μίας τενοντοπάθειας συνήθως αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τον ειδικό δεδομένου ότι το άτομο ενδεχομένως να συνεχίζει να λειτουργεί με τις παλιές συνήθειες με αποτέλεσμα το συχνό επανατραυματισμό του τένοντα. Άρα, ο θεραπευόμενος πρέπει να εκπαιδευτεί πώς να λειτουργεί, ενώ η επανόρθωση του τένοντα επιτυγχάνεται με δια χειρός θεραπεία *, ασκήσεις (γυμναστική αποκατάσταση), βελονισμό και παγοθεραπεία, ενώ σπάνια συστήνονται διατροφικά συμπληρώματα για τον περιορισμό της φλεγμονής.

* Σημείωση: στην τενοντίτιδα αποφεύγεται η επαφή με την παραπονούμενη περιοχή κι εκτείνεται μόνο στις γύρω περιοχές, ενώ στην υποψία οστικού κατάγματος ή μετάστασης γίνεται άμεσα παραπομπή