Πώς να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας;
Το φθινόπωρο είναι μια εποχή μετάβασης, όπου οι θερμοκρασιακές μεταβολές και οι ιώσεις κάνουν την εμφάνιση τους.
Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι υπεύθυνο για να αμύνεται ο οργανισμός του από επιβλαβείς παράγοντες όπως ιούς, βακτήρια και επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε θωρακίσει τον οργανισμό μας.
Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού μας είναι το βάρος, οι καταχρήσεις, η ποιότητα των τροφών, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή και η απουσία υγιεινής.
Οι αντιοξειδωτικές τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις ιώσεις. Γι αυτό είναι σημαντικό να τρεφόμαστε θρεπτικά, περιλαμβάνοντας τη διατροφή μας:
ω-3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνες C, D, A, B, E, ιχνοστοιχεία (Se, Zn, Cr, Fe, Mn,P, I, Cu).
Τα ψάρια, τα λαχανικά εποχής, τα όσπρια, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά είναι βασικά αλλά υπάρχουν και κάποιες τροφές ιδιαίτερες με αντίστοιχες ιδιαίτερες αξίες θρεπτικά! Τέτοιες είναι το μέλι, το σκόρδο, η πρόπολη και κάποια αφεψήματα όπως τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, το πράσινο τσάι, το τσάι ginseng.
Γενικότερα, αποφύγετε την ζάχαρη, το λιπαρό κόκκινο κρέας και το αλάτι γιατί οι φλεγμονές εντείνονται, υιοθετήστε την άσκηση στην καθημερινότητα σας, και προσπαθήστε να ξεκουράζεστε επαρκώς πριν ξεκινήσετε τη κάθε σας μέρα!