Συχνές Ερωτήσεις
Το κέντρο μας απευθύνεται σε ένα ευρύ, πλην όμως όχι απεριόριστο, φάσμα σωματικών και οργανικών παθήσεων, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της εν γένη ικανότητας του σώματος να θεραπεύεται. Κοινά προβλήματα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν μυοσκελετικούς πόνους, μουδιάσματα, πονοκέφαλο, ημικρανία, άσθμα, κολίτιδα, στρες κ.ά. (δείτε παθήσεις). Άτομα από 2 χρονών και άνω, αθλητές, μητέρες, εγκυμονούσες, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πολίτες μπορούν να επωφεληθούν.
Όταν επισκεφτείτε έναν από τους ειδικούς για πρώτη φορά θα σας κάνει ερωτήσεις και θα σας εξετάσει. Η εξέταση αφορά ΟΛΟ το σώμα και απαιτείται να μείνετε με τα εσώρουχα. Η στάση και η δομή του σώματος παίζουν σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα σας. Θα σας ζητηθεί να διεξάγετε κάποιες κινήσεις, ενώ θα γίνουν και κάποια κλινικά τεστ, π.χ. αντανακλαστικά, ορθοπεδικά τεστ κ.α. Η ψηλάφηση και η αίσθηση της αφής χρησιμοποιούνται πάρα πολύ για την αναγνώριση κάποιας σωματικής δυσλειτουργίας. Μετά την κλινική εκτίμηση του ειδικού, θα ενημερωθείτε για το πρόβλημα σας και θα ακολουθήσει η ανάλογη θεραπεία. Είναι πολύ πιθανό να λάβετε συμβουλές για συγκεκριμένες ασκήσεις, υδροθεραπεία π.χ. κρύα κομπρέσα, καθώς και για διατροφή (ή συμπληρώματα διατροφής).
Στην περίπτωση που ο ειδικός χρειαστεί επιπλέον εξετάσεις π.χ. ακτινολογικές, αιματολογικές κ.α. θα σας παραπέμψει στον παθολόγο ή στον εξειδικευμένο ιατρό σας. Αυτό θα επιτρέψει την πλήρη εκτίμηση του προβλήματος σας και συνεπώς την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση του.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ | ΚΟΣΤΟΣ (€) | ΧΡΟΝΟΣ (λεπτά) |
1η συνεδρία Οστεοπαθητικής ή/και Φυσικοπαθητικής | 60 (50 *) | 60 |
Συνεδρία Οστεοπαθητικής ή/και Φυσικοπαθητικής | 40 (30*) | 40 |
Πελματογράφημα | 40 | 40 |
* Παιδιά κάτω των 12 ετών, άνεργοι και ηλικιωμένοι
Ο αριθμός των επισκέψεων μπορεί να διαφέρει αρκετά από τον ένα ασθενή στον άλλον γιατί πρόκειται για εξατομικευμένη προσέγγιση και όχι μαζική. Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το μέγεθος του προβλήματος παίζουν σημαντικό ρόλο. Μία χρόνια διαταραχή, για παράδειγμα, μπορεί να θέλει 4-6 θεραπείες. Στην περίπτωση της γυμναστικής αποκατάστασης οι επισκέψεις συνήθως είναι σε μηνιαία βάση και ο αριθμός τους εξαρτάται από τις ανάγκες του ατόμου. Είναι καθήκον του ειδικού-θεραπευτή να σας ενημερώσει στο πρώτο ραντεβού.
Οι ειδικοί στο κέντρο μας είναι ειδικευμένοι για να μπορούν να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν το υπάρχον πρόβλημα, εφόσον εμπερικλείεται στις παθήσεις που αναλαμβάνουν. Έτσι, δεν είναι ανάγκη να σας παραπέμψει εξειδικευμένος ιατρός ή γενικός παθολόγος.
Ένας επιστημονικά καταρτισμένος οστεοπαθητικός, φυσικοπαθητικός ή φυσικοθεραπευτής οφείλει να έχει αναρτημένους τους τίτλους σπουδών στο χώρο του, ενώ οι βεβαιώσεις από τους ανάλογους επαγγελματικούς οργανισμούς πρέπει να είναι σε κοινή θέα π.χ. στην πόρτα εισόδου. Ο κάθε εγκεκριμένος επαγγελματίας υγείας είναι μέλος στον εκάστοτε Ελληνικό Σύλλογο Υγείας.
Παραδείγματος χάρη, ο οστεοπαθητικός είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Οστεοπαθητικής (μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οστεοπαθητικών). Αντιθέτως, δεν υπάρχει ανάλογος σύλλογος για τους φυσικοπαθητικούς στην Ελλάδα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μπορείτε να τους ζητήσετε να σας επιδείξουν τη βεβαίωση συμμετοχής τους σε επιστημονικούς οργανισμούς.
Αυτά είναι τίτλοι σπουδών καθώς και τίτλοι που δηλώνουν εγγραφή σε ανάλογο επιστημονικό οργανισμό. Το DO και ND αντιπροσωπεύουν τα διπλώματα στην οστεοπαθητική (Diploma in Osteopathy) και φυσικοπαθητική (Diploma in Naturopathy) αντίστοιχα, ενώ το BSc (Hon) Ost.Medicine μεταφράζεται ως το Πτυχίο Μπάτσελορ Θετικών Επιστημών στην Οστεοπαθητική Ιατρική. To MSc Nutr Med σημαίνει Πτυχίο Μάστερ στη Διατροφική Ιατρική και το Post Cert (Post Certificate) πιστοποιεί μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Το MRO δηλώνει τη συμμετοχή του ειδικού σε ανάλογο σύλλογο εσωτερικού (π.χ. Πανελλήνιος Σύλλογος Οστεοπαθητικής) ή εξωτερικού.
Τόσο η οστεοπαθητική όσο και η φυσικοπαθητική είναι δύο αυτόνομες επιστήμες υγείας άγνωστες για τα Ελληνικά δεδομένα, καθότι είναι πρόσφατα αναγνωρισμένες από άλλα κράτη παγκοσμίως και πολύ μικροί οι αριθμοί των θεραπευτών στη χώρα μας. Για αυτούς τους λόγους οι θεραπείες αυτές δεν δικαιολογούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) σε αντίθεση με άλλες χώρες. Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες δικαιολογούν σπανίως την οστεοπαθητική ή τη φυσικοπαθητική (μόνο συγκεκριμένες πολυεθνικές).
Η οστεοπαθητική και η χειροπρακτική είναι πολύ όμοιες ειδικότητες εφόσον μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία και υποστηρίζουν την ίδια φιλοσοφία (ολιστική). Η διαφορά έγκειται στο ότι η αξιολόγηση και η θεραπεία του οστεοπαθητικού αφοσιώνεται το ίδιο στην περιφέρεια όσο και στον κορμό του σώματος του ασθενή, σε αντίθεση με το χειροπρακτικό που επικεντρώνεται στην σπονδυλική στήλη. Παραδοσιακά ο δεύτερος χρησιμοποιεί ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης για να διαπιστώσει τυχόν «υπεξαρθρήματα». Από την άλλη, η φυσικοθεραπεία έτσι όπως εφαρμόζεται και διδάσκεται στις μέρες μας είναι ένα πολύ καλό εργαλείο μετα-τραυματικής και μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μηχανήματα και επικεντρώνονται στο θεραπευτικό πρόγραμμα που τους έχει αναθέσει ο ορθοπεδικός χειρουργός ή φυσίατρος. Τέλος, η οστεοπαθητική δεν είναι κλάδος της φυσικοθεραπείας, αλλά αυτόνομο επάγγελμα υγείας.
Όχι, ο φυσικοπαθητικός δεν είναι συνώνυμο του φυσιοθεραπευτή. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές επιστήμες. Η φυσικοπαθητική, όπως και η οστεοπαθητική, ανήκει στα πρωτοβάθμια επαγγέλματα υγείας.