Ψηφιακός Πελματογράφος

Ο ψηφιακός πελματογράφος είναι μία πλατφόρμα με πολλούς αισθητήρες που μπορεί ψηφιακά να απεικονίσει μέσω λογισμικού προγράμματος την ανατομική μορφολογία του πέλματος και τις πιέσεις που ασκούνται από αυτό. Πρόκειται για μία ανώδυνη εξέταση, γνωστή ως πελματογράφημα, που απαιτεί από τον ασθενή να σταθεί όρθιος για λίγα δευτερόλεπτα (στατική ανάλυση), και στη συνέχεια να περπατήσει πάνω στην πλατφόρμα (δυναμική ανάλυση).

Ενδείξεις:

  • Διαταραχές στάσης: κύφωση, υπερλόρδωση, σκολίωση
  • Διαταραχή βάδισης
  • Ανισοσκελία
  • Δυσκαμψία και πόνοι των αρθρώσεων του κάτω άκρου και της μέσης
  • Παθήσεις του πέλματος: πλατυποδία, κοιλοποδία, βλαισοπτερνία, απονευροσίτιδα και άκανθα
  • Παθήσεις των δακτύλων: βλαισός μεγάλος δάκτυλος ή κοινώς «κότσι», σφυροδακτυλία και γαμψοδακτυλία

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω ενδείξεις προκειμένου να καταστήσουν τον πάσχοντα ικανό να επιστρέψει σε προηγούμενα επίπεδα δραστηριότητας, αλλά και να μην επηρεαστούν ή καταπονηθούν και οι υπόλοιπες αρθρώσεις του κάτω άκρου και της λεκάνης. Όπως, για παράδειγμα, η πλατυποδία πολύ συχνά προκαλεί πόνο και κούραση σε κάποια άρθρωση του κάτω άκρου (π.χ. γόνατο), διότι μεταβάλλει τους άξονες αναβηματισμού στο άκρο του ποδιού.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, εκτός από τη μυοσκελετική θεραπεία, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η χρήση ειδικών πελμάτων στα παπούτσια που κατασκευάζονται με την επίσημη συνεργασία ειδικού ποδολόγου. Όλα αυτά γίνονται με τη διεξαγωγή συγκεκριμένων τεστ.