Πόνος στον Θώρακα

Ο πόνος στον θώρακα είναι ένας γενικός όρος και συνήθως χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό ή εξωτερικό του. Η αιτία του πόνου μπορεί να είναι μυοσκελετικής ή σπλαχνικής φύσεως και εξαρτάται το σημείο αναφοράς (μπροστά, πίσω ή πλάι). Κοινές αιτίες αποτελούν παθήσεις:

  • πνευμονολογικές, όπως η πλευρίτιδα, η βρογχίτιδα, οι κοινές λοιμώξεις στο αναπνευστικό κ.ά.
  • γαστρο-οισοφαγικές, όπως η δυσπεψία, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά.
  • καρδιολογικές, όπως στεφανιαία νόσος (στηθάγχη), μυοκαρδίτιδα, έμφραγμα του μυοκαρδίου, περικαρδίτιδα κ.ά.
  • νευρολογικές, όπως ο έρπης ζωστήρας κ.ά., και
  • μυο-σκελετικές, όπως σκολίωση, κύφωση, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, οστεοχονδρίτιδα, πλευροχονδρίτιδα (Tietze’s syndrome), δισκοπάθεια, πλευρικό κάταγμα κ.α.

Στην τελευταία περίπτωση ο πόνος χαρακτηρίζεται και ως θωρακικός, αν πρόκειται για τη θωρακική μοίρα σπονδυλικής στήλης.

Προσέγγιση

Ο ειδικός θα διερευνήσει σε βάθος την κατάσταση του ατόμου με τη λήψη του ιστορικού (π.χ. τα συμπτώματα, οικογενειακό ιστορικό, ακτινολογικές και αιματολογικές εξετάσεις κτλ.) και την κλινική εξέταση (διεξαγωγή κλινικών τεστ: πόνος, ακροαστικά, αρτηριακή πίεση, αντανακλαστικά κ.α.) για να σιγουρευτεί ότι πρόκειται για πόνο μυοσκελετικό και όχι σπλαχνικό. Θα προχωρήσει στην ανάλυση της εμβιομηχανικής λειτουργίας κυρίως του θώρακα και της θωρακικής στήλης και θα ακολουθήσει ένα πρωτόκολλο θεραπείας με δια χειρός τεχνικές*, με ασκήσεις (γυμναστική αποκατάσταση), βελονισμό, υδροθεραπεία και με διατροφικά συμπληρώματα για τη μείωση της φλεγμονής αν απαιτείται. Σε βάθος χρόνου ο ειδικός θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές και συστήματα του σώματος προκειμένου να το φέρει σε μία σωματική, βιοχημική και ψυχολογική ισορροπία, ενώ δε θα παραλείψει τις διατροφικές συνήθειες ή τυχόν δυσανεξίες του θεραπευόμενου.

Σημείωση: στην οξεία φάση αρθρίτιδας αποφεύγεται η επαφή με την παραπονούμενη περιοχή κι εκτείνεται μόνο στις γύρω περιοχές, ενώ στην υποψία οστικού κατάγματος ή μετάστασης γίνεται άμεσα παραπομπή.