Αρθραλγία

Αρθραλγία

Ο όρος αρθραλγία αποτελείται από δύο ελληνικές λέξεις, άρθρον (άρθρωση) και άλγος (πόνος). Αυτό σημαίνει πόνος στις αρθρώσεις, και μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε τύπο πόνου.

Σχετικά συμπτώματα είναι:
⦁ ήπιος πόνος ή ευαισθησία /σοβαρός ή ανυπόφορος πόνος
⦁ ανικανότητα να χρησιμοποιήσετε το άκρο σας είτε για να περπατήσετε είτε για να μεταφέρετε αντικείμενα
⦁ περιορισμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης
⦁ κλείδωμα( block) της άρθρωσης
⦁ δυσκαμψία
⦁ αυξημένη θερμοκρασία γύρω από την άρθρωση
⦁ αδυναμία
⦁ πρήξιμο γύρω από την άρθρωση

Μπορεί να προέλθει από έναν απλό τραυματισμό, φθορά, γήρας, ουρικό οξύ, μέχρι και από νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Tα συμπτώματα είναι πιο έντονα το βράδυ και κατά το πρωινό ξύπνημα

Προσέγγιση:

 Ο ειδικός προτού εκτιμήσει και προχωρήσει στη θεραπεία, που ποικίλει σύμφωνα με την αιτία του αρθρικού πόνου, θα διερευνήσει σε βάθος την κατάσταση του ατόμου με τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση (π.χ. κινητικότητα, πόνος, όραση, αντανακλαστικά, δύναμη κ.α.).

 Αφού κρίνει ότι μπορεί να βοηθήσει, σκοπός του ειδικού είναι αρχικά να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής και να αυξήσει την ποιότητα της κίνησης της(των) άρθρωσης(-εων), και αργότερα να καταπολεμήσει την πιθανή αιτία (ή αφορμή) του προβλήματος, εφόσον είναι εφικτό.

 Αυτό επιτυγχάνεται με επιδέξιους χειρισμούς στα πάσχοντα σημεία (αν το επιτρέπει το σώμα του ασθενή*), ασκήσεις, βελονισμό και υδροθεραπεία, ενώ συστήνονται διατροφικές συμβουλές ανάλογα την αιτία του αρθρικού πόνου.

Comments are closed.