Άσθμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πιο κοινή νόσο του αναπνευστικού

Άσθμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πιο κοινή νόσο του αναπνευστικού

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια των αεραγωγών. Πρόκειται για την πιο κοινή νόσο του κατώτερου αναπνευστικού, πλήττει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από το άσθμα, αν και η εξέλιξη της θεραπείας μειώνει σημαντικά αυτό τον αριθμό. Το άσθμα συναντάται συχνότερα σε αγόρια στην παιδική ηλικία και σε γυναίκες μετά την ενηλικίωσή τους.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται:

Οι ασθενείς με άσθμα αναφέρουν ως πιο συχνά συμπτώματα:
Τον βήχα, ο οποίος συνήθως είναι ξηρός και συνεχής και κυρίως επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί.
Τη δυσκολία στην αναπνοή
Το σφίξιμο στο στήθος, μια αίσθηση βάρους
Τον συριγμό, έναν οξύ ήχο σφυρίγματος που ακούγεται από το στήθος κυρίως κατά την εκπνοή.

Το ποια από αυτά τα συμπτώματα θα εμφανιστούν ή το πόσο θα διαρκέσουν και σε τι ένταση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο των ωρών και οι αεραγωγοί στενεύουν περισσότερο, ο ασθενής βιώνει μια κρίση άσθματος η οποία αντιμετωπίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή και σπανιότερα με νοσηλεία.

Ποιες αιτίες δημιουργούν το άσθμα

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν άσθμα είναι:

•Γενετικοί παράγοντες, γονίδια δηλαδή που έχει κληρονομήσει το άτομο,
•Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως οι ρύποι και τα αλλεργιογόνα
•Διάφορες τροφές που υπάρχουν, όπως τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά
•Ο επαγγελματικός χώρος, και συγκεκριμένα διάφορα υλικά που τυχόν υπάρχουν στο χώρο εργασίας. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για επαγγελματικό άσθμα.

Τρόποι αντιμετώπισης του άσθματος:

Προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την πλήρη ίαση της νόσου. Το θετικό όμως είναι ότι ενώ τα περισσότερα περιστατικά άσθματος εμφανίζονται στην παιδική ηλικία, περίπου τα 2/3 αυτών ή όσα παιδιά εμφανίσουν 2-3 κρίσεις άσθματος το χρόνο συνήθως αποβάλλουν την ασθένεια πριν την εφηβεία. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει την πιθανότητα επανεμφάνισης στην ενήλικη ζωή τους.

Σε ότι αφορά τους ενήλικες ασθενείς, κύριος στόχος είναι ο έλεγχος και η διαχείριση της ασθένειας, δηλαδή ο έλεγχος των συμπτωμάτων και η πρόληψη κρίσεων άσθματος ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

•Την αποφυγή έκθεσης σε αλλεργιογόνα
•Την αποφυγή έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση
•Την εύρεση των παραγόντων που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα
•Την διακοπή και αποφυγή του καπνίσματος (ενεργητικού ή παθητικού)
•Την οστεοπαθητική, κατά την οποία περιστατικά που δεν χρίζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, μπορούν να επωφεληθούν από ειδικούς χειρισμούς και εξειδικευμένες ασκήσεις στο σώμα ώστε να βελτιωθεί η κίνηση της περιοχής
•Την φυσικοπαθητική, με την οποία συστήνονται βιταμίνες και βότανα που μπορούν να ανακουφίσουν τον πάσχοντα.
•Την φαρμακευτική αγωγή, ώστε να ρυθμίζονται τα συμπτώματα και να ανακουφίζεται από αυτά ο ασθενής.

Κάθε ασθενής δεν έχει τα ίδια συμπτώματα, ούτε την ίδια ένταση, ούτε την ίδια διάρκεια. Συνεπώς ούτε η θεραπεία μπορεί να είναι η ίδια για κάθε ασθενή. Με τη βοήθεια των ειδικών, ο κάθε ασθενής θα πρέπει να εντοπίσει και να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα αντιμετώπισης ώστε να πετύχει τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα. Αν και ο θάνατος από άσθμα δεν είναι συχνός, ωστόσο παραμένει μια πιθανότητα σε περίπτωση που ο έλεγχος της νόσου δεν είναι επαρκής.

Comments are closed.