Γυμναστική Αποκατάσταση

Η γυμναστική αποκατάσταση είναι η πιο ουσιαστική προσέγγιση στη θεραπεία των μυοσκελετικών προβλημάτων με άμεσα αποτελέσματα που διαρκούν όμως στο χρόνο. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων που συστήνεται για τις ανάγκες του κάθε ατόμου, με σκοπό την επαναφορά, την αποκατάσταση και τη βελτίωση της λειτουργίας των κινητικών προτύπων. Έτσι, λοιπόν, κάθε κίνηση-άσκηση που δίδεται είναι σχολαστικά μελετημένη, συγκεκριμένη και εξατομικευμένη στο πρόβλημα του κάθε ενδιαφερόμενου.

Παράγοντες όπως η εκτέλεση, η δοσολογία και η συχνότητα μίας άσκησης είναι θεμελιώδεις για την σύσταση ενός κατάλληλου προγράμματος γυμναστικής αποκατάστασης, εφόσον η απόκλιση σε έναν από τους παραπάνω παράγοντες μπορεί πολύ εύκολα να χειροτερεύσει το πρόβλημα, όπως συμβαίνει και με ένα φάρμακο π.χ. ακατάλληλη δόση, συχνότητα κτλ. Οι ασκήσεις που συστήνονται προέρχονται από τις πλέον κορυφαίες και επιστημονικά αναγνωρισμένες μορφές εκγύμνασης όπως:

  • Λειτουργική προπόνηση (functional training)
  • Pilates
  • Yoga
  • Προπόνηση ενδυνάμωσης (Power training)

Η διεξαγωγή του προγράμματος γυμναστικής αποκατάστασης μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες σας σύμφωνα με το διαθέσιμο χρόνο σας, και να το εκτελείτε στο χώρο μας κάτω από τη καθοδήγηση μας ή στο χώρο σας (κατ΄οίκον ή στο γυμναστήριο σας) εφόσον έχει προηγηθεί επίβλεψη σωστής εκτέλεσης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ηλικίας, τρόπου ζωής κτλ.

Ενδείξεις για γυμναστική αποκατάσταση (4 βασικές ομάδες):

  • Τραυματισμός: χτύπημα, διάστρεμμα, κάταγμα κτλ.
  • Ορθοπεδικά Προβλήματα: δισκοπάθεια, τενοντίτιδα, ριζίτιδα κτλ.
  • Πρόληψη: Από τον 65χρονο (και άνω) που θέλει να κάνει μία επένδυση στην υγεία του μέχρι τον εργαζόμενο που θέλει να αισθάνεται ευεξία στην καθημερινότητα του.
  • Προχωρημένο Αθλητικό Επίπεδο: μία ολιστική προσέγγιση στο σώμα και στις ανάγκες ενός συγκεκριμένου αθλήματος, έτσι ώστε να μπορέσει ο αθλούμενος να ανέβει επίπεδο και να μειωθούν στο ελάχιστο οι τραυματισμοί.

Χρήστος Σκανδάλης Post.Cert., MPPTA
Φυσικοθεραπευτής